VISITA A LA GRANJA D’EN DIRK

En Dirk crida al ramat per canviar de campAquest dissabte 11 de juny hem anat a veure el pastor que porta els xais a les cooperatives de Sabadell, en Dirk. Ens ha fet una bona explicació del seu objectiu principal: aconseguir una explotació agroecològica, minimitzant els insums i essent al màxim d’autosuficient. La veritat és que ho està aconseguint. Amb els 4 anys que porta fent de pastor, només el primer any ja van notar que la biodiversitat va anar en augment, començant per la diversitat d’insectes que van començar a aparèixer, ajundant-los a frenar les plagues dels cultius. Posteriorment resulta que els camps que tenen més porcs senglars i l’únic que ha tingut atacs del llop a Catalunya ha estat ell… serà perquè a la seva finca no hi ha residus de pesticides no herbicides, i els animals s’hi troben millor?això no ho sabrem, però el cert és que cuida els camps amb molta estima.

El corral i un xaiet molt divertitAixí és com ens ho ha transmès. En Dirk ens ha dit que aquesta tarda començarà una mica de vacancetes (1 dia i mig!)… és per això que canviem els xais de camp. L’hem ajudat com a bons pastors que som. La Queralt i en Dirk s’han posat davant, els bens els han seguit a un bon ritme, i la resta hem tancat el grup, recordant als bens despistats que havien de seguir el remat.

Es nota que porta anys en el sector i sap de què parla quan ens explica els diferents cultius que fa per a pasturar, per a fer bales i guardar menjar pels xais a l’hivern… Així és que ens trobem davant un ramat de xais que mengen variat (llegums, cereals, pastures fresques…), fet que ajuda a millorar la qualitat de la carn, que al migdia hem provat i ha estat  deliciosa!

El Dirk canvia el remat de campAl Dirk li encanta que els consumidors el visitin i li comentin les coses, perquè creu que així ell millora i sap si ho està fent bé. És per això que ens demana que anem pujant de tan en tant.

També ens ha explicat els problemes que ha tingut amb el llop, fet que ha trencat l’equilibri que ell tenia a la seva finca matant uns quants xais i havent de reorganitzar les feines i els espais… igualment també creu que està molt bé l’entrada del llop a Catalunya. Això ajuda a un equilibri més a gran escala que la seva explotació. És per això que s’ha adaptat amb un gos mastí dels pirineus, que l’ajudarà a protegir el ramat. Així, està assolint el seu objectiu: “tenir els cXerrant amb un camp de trepadella florit darreraamps on es troba de masover en equilibri amb l’entorn, sense pesticides ni herbicides i amb la mínima despesa energètica possible”. Ara només li queda que la seva vida privada sigui compatible (si es fes mal, qui faria les feines?). Resulta que hi ha un noi que el vol ajudar i es plantegen fer-hi altres activitats, però aquest altre projecte ja ens l’explicarà en una altra visita, quan sigui una realitat. De moment, marxem tots amb la panxa plena i sabent que comprant-li xai, estem col·laborant a la regeneració de l’activitat agrària, a la millora de la biodiversitat dels boscos i menjant un xai ben sà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s